19-04-2021


Dünya üzerinde farklı topluluklar tarafından konuşulan binlerce dil olsa da bunların büyük kısmının ya yok olmuş ya da  yok olmak üzere olan diller olduğu bilinir. Bununla birlikte dünyanın en hızlı gelişen ve en büyük potansiyel sahibi ekonomilerine ev sahipliği eden Asya kıtası oldukça büyük bir dil çeşitliliğine sahiptir. Bunun dışında İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca dünya genelinde en çok konuşulan diller arasında sayılır. Bu dillerin yanı sıra son dönemlerde büyüyen ekonomileri ile dikkat çeken Çin ve Hindistan gibi ülkelerde konuşulan Çince, Hintçe, Japonca gibi Uzak Doğu ve Güneydoğu Asya dillerine hakim olan çevirmenlere duyulan ihtiyaç hızla artmaktadır.


Küreselleşmenin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkan ve giderek büyüyen pazar göz önünde bulundurulduğunda, çevirmenliğin en çok kazandıran mesleklerden biri olduğu net bir şekilde görülebilir. Tabii ki bu noktada alanına ve yabancı dillere hakim, kendini geliştiren, donanımlı çevirmenler çok daha avantajlı bir hale gelecektir.


Whatsapp

Çevirmenlik Her Zaman En Popüler Mesleklerden Biridir


Çeviri ihtiyacının giderek artığı ve çevirmenlik yapan pek çok kişinin olduğu bir sektörde, ön plana çıkabilmek için başarılı bir çevirmen olmak zorunluluktur. Başarılı çevirmenler pek çok farklı özelliğe sahiptirler. En iyi kazandıracak dillerin üstesinden gelmelerini sağlayacak konulara tamamen hakim olurlar ve üzerinde çalışmayı planladıkları dilleri oldukça iyi bir şekilde kavrarlar.


Çevirisi en çok kazandıran dillerin neler olduğu sorusuna verilecek olan yanıt aslında çevirmenin deneyimiyle ve bulunduğu coğrafya ile doğrudan bağlantılıdır. Ülkemiz konum açısından oldukça avantajlı bir noktada olduğundan bu durum çeviri sektörünü de olumlu yönde etkilemektedir.


Çince, Danca, Japonca, Arapça dillerine tam olarak hakim olan ve bu dillerde çalışma tecrübesi bulunan çevirmenler oldukça iyi gelir elde ederler. Amerikan firmaları ile çalışan çevirmenler için Alman, Fransız, İspanyol dilleri oldukça büyük getiri sağlama potansiyeline sahiptir. 


Bununla birlikte çevirisi çok kazançlı diller üzerinde çalışmak ve gelir elde etmek için çevirmenler söz konusu dilde akıcı olmalı ve çalışma alanları üzerinde çok ciddi bir hakimiyete sahip olmalıdır. Bu nedenle kusursuz olabilecekleri dile ya da dillere yatırım yapan çevirmenler, kendileri için en iyi kazandıracak dilleri de belirlemiş olurlar. 


Hangi Dillerde Çevirmen Açığı Var?


Çevirmenlerin büyük kısmı Avrupa dil ailesine dahil olan dillere hakimdir. Ancak, son zamanlarda Asya’nın ekonomisi ile ön plana çıkması bölge dillerinin de önem kazanmasına neden olmaktadır. Ticari ve kültürel ilişkilere paralel olarak gelişen çeviri ihtiyacının artması sonucu bu dillerde çeviri hizmeti verecek daha fazla çevirmene ihtiyaç duyulmaktadır. Aynı şekilde Çince ve Rusça dillerinde çeviri hizmeti verecek donanımlı çevirmenler de oldukça yüksek gelirler elde edebilmektedirler.


Çevirmenlik Sürekli Gelişim Gerektiren Bir Meslektir


Çevirmenlik yapan kişilerin çeviri hizmeti verecek oldukları dili, ana dil düzeyinde bilmeleri gerekir. Çeviri hizmeti verilmek üzere seçilen dile gösterilen talep ve mesleki rekabetin ne düzeyde olduğu çevirmenin gelirini doğrudan etkiler. Ülkemizde çevirmenlerin en çok hizmet verdiği ve en yoğun rekabetin yaşandığı dil İngilizce’dir. Çünkü sektörde İngilizce bilen tercüman sayısının fazlalığına bağlı olarak çok büyük bir rekabet vardır. 


Dünya üzerinde bazı farklılıklar gösterse de genel olarak çevirisi en çok para kazandıran dil gruplarının başında Avrupa dilleri gelir. Avrupa dilleri ticari ilişkiler, göçmenlik ve siyasi ilişkiler nedeniyle yoğun çeviri ihtiyacına sahiptir. En çok talep gören Avrupa dilleri arasında Almanca, Fransızca ve İtalyanca sayılabilir.


Amerika kıtasında İspanyolca, Çince, Portekizce; çevirisi iyi getiri sağlayan dillerdir. Bölgenin çeviri sektörü ekonomik ve siyasi faktörlerin yanı sıra yoğun göçlerden de etkilenmektedir.


Orta Doğu dilleri tüm dünya genelinde büyük ilgi görür. Ülkemizde Arapça çeviri hizmeti veren çevirmen sayısı fazla olduğu ve yoğun göç söz konusu olduğu için Arapça çeviri hizmetleri fiyatlarında düşüş meydana gelmiştir. Dünya genelinde Orta Doğu dilleri arasında en yüksek talep Arapça’ya gelmektedir. Orta Doğu’da en çok çeviri ihtiyacı Avrupa dilleri ve Çince için oluşmaktadır.


Whatsapp

Çevirmen Olmak İçin Ne Yapılmalı?


Çevirmenlik dünyanın en eski ve popülerliğini hiç kaybetmeyen mesleklerinden biridir. Çevirmen olmak isteyen kişilerin öncelikle çeviri hizmeti verecekleri dili çok iyi bilmeleri gerekir. Ayrıca çevirmen olmak isteyen kişiler ilgili üniversitelerin çeviri bilim, mütercim tercümanlık gibi bölümlerinde de eğitim alabilirler. Alaylı tercümanlar ise kendi kendilerine öğrendikleri ya da doğuştan bildikleri dillerde çeviri hizmetleri verebilirler. 


Çevirmenlik eğitiminin içeriği okul bazında farklılık gösterebilir. Ancak verilen eğitim ve bilgi temel olarak aynı çerçevededir. Başarılı bir çevirmen olmak için elbette yalnızca okulda alınan eğitim yeterli değildir. Çevirmenin hedef dilde haber izlemesi, radyo dinlemesi, kitap, dergi, gazete okuması, film, dizi, belgesel izlemesi, mümkün olduğunca yabancılarla konuşması mutlaka dikkate alınması gereken tavsiyelerdir. Aynı zamanda çeviri yaparken hedef dilin kültürüne hakim olmaları ve çevirmenlerin bu konuda kendisini sürekli olarak geliştirmesi çok önemlidir.

İLETİŞİM FORMU

DİĞER İÇERİKLERİMİZ
FİYAT TEKLİFİ AL