29-06-2022


İngilizce Medikal Çeviri Nedir?


İngilizce dilinden ya da İngilizce diline yapılan medikal çevirilere İngilizce medikal çeviri denilir. Medikal çeviri en önemli çeviri alanlarından biridir. İnsan hayatı üzerinde doğrudan etkili bir alan olduğundan hiçbir hatayı kabul etmez. Bu nedenle her tercüman medikal çeviri yapmamalı ve medikal çeviri yapacak olan çevirmenler tıp alanında yeterli deneyime ve uzmanlığa sahip olmalıdır. Üstelik tıp dünyasında birçok alan var. Bu, tüm çevirmenlerin her türlü tıbbi çeviriyi yapması mümkün olmadığı anlamına gelir.


Medikal çeviri doğruluk gerektirir, ancak kesinliğin tıpta olduğu kadar önemli olduğu birkaç alan vardır. Tek bir örnek vermek gerekirse, doktor notlarında değişen veya eksik bir kelime, tıbbi işlemin kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir ve hastaların hayatlarını riske atabilir. Ancak bu sektörde, maksimum potansiyele ulaşmak için tıbbi çeviri ve sözlü çeviri hizmetlerine duyulan ihtiyaç tahmin edilenden çok daha fazladır. Küresel bir dünyada, hem ilaç endüstrisi hem de sağlık hizmetleri sağlayıcılarının uluslararası izleyicilere uyum sağlaması gerekmektedir. Tıp etiketlerini tercüme etmekten ulusal sınırların dışında seyahat eden ve yaşayan insanlar için tıbbi bakıma ücretsiz dil erişimi sağlamaya kadar, çeviri modern tıpta önemli bir araçtır.


Medikal Çevirideki Zorluklar


Medikal Çevirideki Zorluklar


Medikal çeviri; dil genellikle teknik, çok özel ve belki de bir hastanın sağlığı için hayati önem taşıdığından, doğruluk ve kesinliğin son derece önemli olduğu bir alandır. 


Medikal çeviri hizmetleri, başka bir kültürde veya dilde bilimsel ve sağlıkla ilgili terimlerin, teknik konuların ve bazen hastalık veya tedavi kavramlarının eşdeğerleri olmadığında özellikle zorlayıcıdır. Tıbbi terminolojiyi ve jargonu tercüme etmek, yeni hastalıkların ve tedavilerin ortaya çıkmasıyla daha da karmaşık hale geliyor. Yeni küresel salgınlar tıp alanına meydan okumaya devam ederken, çok dilli çeviriye daha fazla ihtiyaç duyuyorlar. Bununla birlikte, tıbbi terminoloji çok geniş olduğundan, çevirmenler diller arasında doğru ve karşılık gelen çeviriler oluşturmaya çalıştıkça sorunların ortaya çıkması kaçınılmazdır. 


Tıp endüstrisinde tercüman olmak, iki veya daha fazla dilde tıbbi kelimelerin derinlemesine anlaşılmasını gerektirir. İki dilli olmak, birinin tıbbi jargonu bir dilden diğerine çevirebileceği anlamına gelmez, çünkü terminoloji belirli bir mesleğin dışındaki kişilere aşina değildir. Örneğin, kardiyoloji geçmişi olan biri bile onkoloji alanına özgü terminolojiye, özellikle de başka bir dile yeterince hakim olmayabilir.


İyi bir tıbbi tercüman, çevirisi yapılan tıbbi konuda kapsamlı bilgi ve muhakeme yeteneğine sahip olmalıdır. Belirli bir metnin amaçlanan anlamını anlayabilmek için kaynak dili yetkin bir şekilde okuyup anlayabilmelidir. Ayrıca çevirinin anlamını hedef dilde doğru bir şekilde ifade edebilmelidir. Her bir öz nitelik, farklı dillerdeki belirli ifadeleri anlama açısından birbirine yakından bağlı olduğundan, 3 öz nitelik de eşit derecede önemlidir. Yukarıda sayılan becerilerden sadece birine sahip olunmasa dahi çeviri sürecinin aksaması gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalınacaktır.


Tıbbi terminolojiyi çevirmek, mesajların etkili bir şekilde iletilmesiyle el ele giden çeşitli bilişsel beceriler gerektirir. Bir tıp çevirmeni, hedef hasta popülasyonu için uyarlamak yerine yalnızca tıp alanındaki kişilerin anlayabileceği tıbbi terimleri ve dili kullanırsa sorunlar ortaya çıkabilir. Buna bir örnek, bir çevirmenin tıbbi belgeleri sıradan bir okuyucu kitlesi için çevirirken belirli virüsler için terminolojiyi veya terminolojiyi kullanmasıdır. Örneğin, Varicella su çiçeği için kullanılan İngilizce tıbbi terimdir, ancak bir hastanın bu terime aşina olmaması için iyi bir şans vardır. Sonuç olarak, tıp uzmanları için dokümanları İngilizce'ye çevirirken, bir çevirmen “Varicella” terimini kullanmalı ve hastalara yönelik bir dokümanda “su çiçeği” kullanmalıdır.


Medikal çevirmenler rahatsızlıkları ve hastalıkları tercüme etmenin yanı sıra, reçeteli ilaç isimlerinin tercümesini yapmaya çalışırken bir dizi problemle karşılaşabilirler. Örneğin marka ve jenerik ilaçlar, satıldıkları ülkede onları tanımlamaya yardımcı olan belirli isimlere sahip olabilir. Uluslararası halk sağlığını düzenleyen Dünya Sağlık Örgütü, çeşitli farmasötik ürünlere Uluslararası Tescilli Olmayan Ad (INN) vermektedir. INN, aktif bileşenine dayalı olarak jenerik bir ilaca verilen bir isimdir. Bu sonuçta ilaç adlarını ayırt ederken kafa karışıklığını azaltmaya yardımcı olur. Jenerik ilaç terminolojisini anlamak, özellikle hastalar ve doktorlar belirli bir reçeteli ilacı farklı bir adla tanıdıklarından, hem doktorlara hem de hastalara yönelik tıbbi belgelerdeki ilaç adlarını çevirmesi gereken tıbbi çevirmenler için önemli bir rol oynayabilir. Bu nedenle, çevirmen, çevirilerini hangi hedef kitleye uyarlaması gerektiğini anlamada üzerine düşeni yapmalıdır. 


Çoğu kişinin gözden kaçırdığı şey, kültürel bağlamın tıbbi çeviri üzerinde de etkisi olduğudur. Bu, kullanıldıkları ülkeye bağlı olarak farklı anlamlara sahip olabilecek bazı tıbbi terimlerle kanıtlanmıştır. Bu nedenle tıp çevirmenleri kültürel bağlamı dikkate almak zorundadır; aksi takdirde tercüme etmeye çalıştıkları kelimelerin anlamı kolaylıkla yanlış anlaşılabilir. Tıbbi çeviri hizmetleri, tüm milletlerden insanların tıbbi terminolojiyi anlamaları için önemli bir köprü olmaya devam etmektedir. Tıp çevirmenlerinin uzmanlığı olmadan, tek dil bilen insanların küresel halk sağlığı sorunları hakkındaki bilgilerini genişletmeleri neredeyse imkansız olurdu.

İLETİŞİM FORMU

DİĞER İÇERİKLERİMİZ
FİYAT TEKLİFİ AL